본문 바로가기
지식/입트영

입트영 2020년 3월 18일 - Marinated Meat

by TheEC 2020. 3. 18.

Marinated Meat 장조림  

03-18.mp3
3.95MB


[Talk about jangiorim, a Korean side dish of marinated meat]

Jangjorim is an ever-present side dish in Korean cuisine. 
It is made by marinating meat and quail's eggs in soy sauce. 
The cuts of beef used for jangiorim are usually lean meat. 
Fatty cuts are not used, since you might get congealed fat later. 
At the meat section of the supermarket, you can find meat that is labeled as suitable for jangiorim.
You should chop the beef into pieces and soak them in cold water to remove the blood. 
Then, you place the quail's eggs and beef in water with kelp, onions, green onions, and peppercorns. 
To remove any gamey smells, you should leave the lid open. 
You should also scrape off any foam that forms while boiling.
When it's done, you remove the beef and cool it. 
To season jangiorim, you need soy sauce, garlic, ginger, sugar,and starch syrup.


장조림은 한국 음식에서 보편적인 반찬 중 하나이다. 
고기와 메추리알을 간장 양념에 재워서 만든다. 
장조림을 만들때 주로 사용되는 쇠고기는 지방질이 적은 부위이다. 
기름진 부위는 나중에 지방이 응고되어 덩어리가 질 수 있으므로 사용하지 않는다. 
마트의 정육 코너에서 장조림용이라고 표기된 부위를 찾아볼 수 있다.
쇠고기는 토막을 내서 찬물에 담가 핏물을 빼는 것이 좋다. 
그러고 나서, 메추리알과 쇠고기를 다시마, 양파, 대파, 그리고 통후추와 함께 물에 넣는다. 
고기의 잡내를 제거하려면 뚜껑을 열어 놓아야한다. 
끓이는 동안 생기는 거품도 제거해야 한다. 
다 되면 쇠고기를 건져서 식힌다. 
장조림의 양념을 할 때는 간장, 마늘, 생강, 설탕 그리고 물엿이 필요하다.iron mam



[KEY EXPRESSIONS]
  ever-present 빠지지 않는, 보편적인
  Korean cuisine 한식
  marinate meat  고기를 양념에 재워 두다
  cuts of meat 고기 부위
  lean meat 지방이 적은 부위
  fatty cuts 기름진 부위
  congealed fat 응고된 지방
  section of the supermarket 마트 코너
  be labeled as ~로 표기되다, 명시되다
  chop soemthing into pieces 여러 조각으로 자르다
  soak something in ~에 흠뻑 적시다, 담그다
  gamey smell 고기 잡내
  scrape off 긁어내다
  starch syrup 물엿


[PATTERN PRACTICE]
1. cuts of meat
  The cuts of beef used for jangiorim are usually lean meat.
  You can enjoy various cuts of meat at this restaurant.
  l like all cuts of pork, so you can decide what to order.

2. soak something in
  You should soak the meat in cold water to remove the blood.
  I soaked my feet in cold water, because it was so hot.
  If you soak your food in sauce like that, it will be too salty.

3. gamey smell
  To remove any gamey smells, you should leave the lid open.
  I don't like lamb because of its gamey smell.
  They use a secret sauce to eliminate the gamey smell.


[DIALOGUE PRACTICE]
  A : There are so many side dishes in Korean cuisine.
  B : You're right. A Korean meal consists of a bowl of rice, soup or stew, and various side dishes.
  A : And kimchi is the most common type of side dish, right?
  B : You're right on the money. Kimchi is the most typical side dish.
  A : What other types of side dishes are there?
  B : Rolled omelets are really common, too. We also use bean sprouts a lot.
  A : I see. Are there any side dishes that contain meat?
  B : Of course. There are tons of them. jangjorim is a good example.

댓글