본문 바로가기
지식/입트영

입트영 2020년 2월 17일 - Staff Dinners

by TheEC 2020. 2. 17.

Staff Dinners 회식

02-17.mp3
4.22MB



[STEP1] Talk about steff dinners at companies

Korean companies have a culture of frequent staff dinners. 
The dinners are held often to build teamwork among coworkers. 
The frequency is different at each company, but it's safe to say that almost no companies have no staff dinners at all. 
The dinners have many advantages, but the catch is that they interfere with people's private lives after office hours. 
Sometimes, they come across as mandatory. People are forced to go. 
Alcoholic drinks are also common, which can be physically tiring.

한국 기업은 회식이 잦은 문화를 가지고 있다. 
직장 동료들 간에 팀워크를 다지자는 취지로 회식 자리를 자주 갖는다. 
회사에 따라 빈도는 다르지만, 회식을 안 하는 기업은 거의 없다고 봐도 과언이 아니다. 
회식은 여러 장점이 있기는 하지만, 근무 시간 후에 사생활을 방해한다는 담점이 있다. 
참석하지 않으면 안 되는 강제성을 띠는 경우도 있다. 
또한 주로 음주를 하게 되어, 몸이 힘들 수 도 있다.

1. build teamwork 팀워크를 다지다
 The dinners are held often to build teamwork among coworkers.
 We went on a workshop to build team work.
 Solving a problem together is a good way to build teamwork.

2. after office hours 근무 시간 후에
 The dinners interfere with people's private lives after office hours.
 Please don't call me after office hours.
 I never check my e-mail after office hours.

3. come across as ~으로 인식되다
 Sometimes,they come across as mandatory.
 He comes across as arrogant because of the way he talks.
 It comes across as an impossible problem.


[STEP2] Talk about how staff dinners are changing these days.

I have worked a desk job for over 10 years. 
I have noticed that the culture of staff dinners has changed over the years. 
As recently as 5 or 6 years ago, it was common to have barbecue for the first round, chicken and beer for the second, and soju at a food stall for the third. 
But now, the corporate culture respects the privacy of employees after work. 
These days, we sometimes have a light dinner and enjoy cultural activities together. 
We have gone to baseball games and concerts. 
I am a lightweight drinker, so I welcome these changes.

나는 10여년 넘게 회사 생활을 해 왔다. 
세월이 흐르며 회사의 회식 문화가 변해 온 것을 느낀다. 
불과 5~6년 전만 하더라도 1차는 고기를 구워 먹고, 2차는 치킨에 맥주, 3차는 포장마차에서 소주를 마시는 회식이 일반적이었다. 
하지만 이제는 회사에서 직원들의 퇴근 후 사생활을 존중하는 문화가 강해지고 있다. 
요즘에는 저녁 식사를 간단히 하고, 같이 문화 생활을 즐기는 회식을 하는 경우도 있다. 
같이 야구 경기를 관람하거나 콘서트에 함께 간 적도 있다. 
술을 잘 못하는 나에게는 너무나 반가운 변화들이다.

1. the first round 1차
 It was common to have barbecue for the first round.
 We all went home after the first round.
 I paid for the first round.

2. have a light dinner 저녁을 가볍게 먹다
 These days, we sometimes have a light dinner together.
 We had a light dinner before the movie,
 The food was too spicy, so I rinsed out my mouth with milk.

3. a lightweight drinker 술을 잘 못 마시는 사람
 I am a lightweight drinker, so I welcome these changes.
 I am a lightweight drinker, and I get very bad hangovers.
 I usually just drink cola because I'm a lightweight drinker.

댓글